Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

Historik

Den kinesiska rasen shar pei har existerat i hundratals år i provinserna som gränsar till Sydkinesiska sjön. Troligen har rasen sitt ursprung i staden Dialak i provinsen Kwun Tung. Chow chow, med samma blå tunga som shar pei, tros vara en ursprungsras, liksom olika mastiffraser. Shar pei har alltid varit den vanliga människans hund. Det var de kinesiska bönderna som födde upp dem. De användes till att vakta hem och ägor, och även till jakt, bland annat på vildsvin. De levde med sin familj och deltog i deras sysslor.

Användningsområde

Ursprungligen användes den till vakt och jakt. I dag fungerar de mer som sällskapshundar.

Egenskaper / Mentalitet

Den är väldigt hemkär och trogen sin familj. Rasen kan vara något reserverad mot främmande men ska inte vara överdrivet skygg eller aggressiv.

Storlek och utseende

Det är en kompakt, medelstor hund. Mankhöjd är 44–51 cm. Vikt är ca 20–22 kg. Pälsen är ett särdrag för rasen. Den är kort, hård som borst, rak och står ut från kroppen. Shar pei betyder sandskinn, något som hundens pälsstruktur ska likna. Pälslängden varierar från 1–2,5 cm. Alla enfärgade pälsfärger utom vitt förekommer. Hud, rynkor och hårstrån som stör ögats normala funktion och kraftiga hudveck på kroppen och benen (utom på manke och svansrot) är diskvalificerande fel på utställning.

Pälsvård

Pälsen är lättskött. Den borstas igenom vid fällning och badas vid behov.